woensdag 2 april 2008

Nog meer extra militairen uit Tsjechië naar Afghanistan

De Republiek Tsjechië is bereid om 120 commando’s naar Afghanistan te sturen om deel te nemen aan de Operatie Enduring Freedom (OEF). Deze operatie werkt nauw samen met de ISAF maar valt onder een commandostructuur die door de VS wordt geleid.

Enduring Freedom is de door de Amerikanen geleide operatie die tot doel heeft om jacht te maken op leden van de Taliban en Al-Qaida-strijders. Er zouden ongeveer 16.000 troepen aan deelnemen, voornamelijk afkomstig uit de VS.

Daarnaast trainen instructeurs van OEF het Afghaanse leger. Deze week maakten de Amerikanen bekend dat er een tekort is aan ruim 3.000 opleiders.

Tsjechië levert dit jaar al meer dan vierhonderd militairen voor de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal soldaten vergeleken met vorig jaar, toen het ongeveer 240 waren.

Vorige maand werd in de provincie Logar in het oosten van Afghanistan een nieuw Provincial Reconstruction Team van de ISAF geopend. Dit team wordt geleid door Tsjechië en er zijn ongeveer 200 soldaten en 10 burgers werkzaam.

Volgens waarnemers is het goed mogelijk dat Tsjechië deze extra soldaten stuurt om dit PRT te beveiligen tegen mogelijke aanvallen, en om de coalitie te hulp te komen in de strijd tegen de oplaaiende opstand van de Taliban tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.

De ISAF-veiligheidsmacht telt 26 PRT’s in Afghanistan die worden geleid door verschillende deelnemende landen aan de strijdmacht.

Tsjechië biedt ondersteuning aan het PRT in de noodoostelijke provincie Badakhshan dat door Duitsland wordt geleid en heeft een medische en chemische eenheid gestationeerd in Kabul.

Verder levert het land militairen die gespecialiseerd zijn in beveiligingstaken aan het PRT van de Britten in de zuidelijke provincie Helmand en wil het in de loop van dit jaar enkele tientallen militairen sturen naar de provincie Uruzgan om daar Nederland te helpen.

Zie ook
Tsjechië opent nieuw PRT in Logar
De aanwezigheid van Tsjechië in Afghanistan voor de NATO-ISAF-missie